Gouden Tijd

Een dagje uit 
Een typisch jaren-70-picknick langs de kant van de weg, kijken naar een imker in een koolzaadveld en ten slotte een ‘visje eten’ op Lauwersoog. Een mooi authentiek beeldverslag van de toentertijd zo populaire koolzaadtocht in het Lauwersmeergebied.
Super8-filmpje rond 1972 gemaakt door amateurfilmer Harm Steenhuis.

Hiermee begint mijn speurtocht…
Ik google naar imkerij in het Lauwersmeergebied en kom op het spoor van Jelte Pieter Dijkstra [39], imker in België. Hij schrijft op een imkerforum dat zijn grootvader Jelte van der Wal in de jaren 1970 – 1990 in opdracht van de Rijksdienst voor IJsselmeerpolders [RIJP] toezichthoudend imker was in het Lauwersmeergebied.

Bijen zijn magisch
Ik zoek contact met hem en hij vertelt veel en graag over zijn logeerpartijen bij opa en oma. En dat hij als klein jongetje al gefascineerd raakte door de magische bijenwereld. Jelte Pieter herinnert zich een schilderijtje van bijenkasten in koolzaad. Gemaakt door een met opa bevriende imker. [G. Boskma] Het moet ergens bij oma in huis zijn. Hij wil het paneeltje heel graag nog eens terugzien.

Jelte van de Wal, toezichthoudend imker in het Lauwersmeergebied. 1970 -1990
Jelte van der Wal staat op het punt een bijenzwerm te vangen. Nooit bang voor bijensteken: blote armen en benen…

Herinneringen
We zijn welkom in Burgum, bij zijn oma die zo mooi kan vertellen over die tijd. Jelte Pieter vindt het schilderijtje op zolder. Het maakt de tongen los. Verhalen over het zwermen, honingslingeren in het schuurtje, dat je op de koningin moet letten en over bijenpoep op de schone witte was. Over de tientallen imkers die jaarlijks in mei met auto’s, aanhangers en vrachtwagens in optocht naar het Lauwersmeergebied gaan, opa Jelte voorop. Opa zal de plekken aanwijzen waar ze hun bijenkasten kunnen plaatsen.

bijenkasten en imker
Oma van der Wal bekijkt foto's van vroeger.
Oma van der Wal

Eerst de bijen
Oma van der Wal [89] vertelt hoe het allemaal begon met die bijen. ‘We kwamen terug van een vakantie en toen was er bij de buren een bijenzwerm op zolder. Wel dood hoor… maar mijn man vond het zo fascinerend mooi dat hij bijen wilde gaan houden. Toen hebben we een paar volken gekocht. Het werd wel meer dan een hobby. Ik kwam op de tweede plaats. Eerst de bijen.’ Ze vertelt het met stralende ogen. Het schilderijtje geeft ze graag mee aan haar imkerende kleinzoon.

Jelte Pieter Dijkstra neemt het schilderijtje mee naar België.
Bij met imkerspeldje van Jelte van der Wal
Deze bij in de auto van Jelte Pieter Dijkstra draagt het imkerspeldje van opa.

Oma spreekt van een gouden tijd. Ik denk aan de kleur van honing en aan koolzaadvelden in het zonlicht. Ja, alles goud.